Aangetekende post

Aangetekende post

Waarom aantekenen?

Een gewone brief doe je in een straatbrievenbus. Wil je zekerheid hebben dat de brief of het pakje bij de ontvanger aan komt dan kun je dit aangetekend versturen. Aangetekende post was o.a. nodig voor het opzeggen van je abonnement of bijv. de huur. Tot 1996 werd er op de brief een strookje geplakt van het kantoor waarop je dit poststuk aanbood. Deze brief wordt dan geregistreerd. Er waren diverse mogelijkheden om dit te doen. gewoon aangetekend of aangetekend met ontvangst bevestiging. Bij deze kreeg je van de ontvanger een kaart retour met daarop een handtekening. Ook waren er hierop aanvullende diensten mogelijk. Aangetekend met waarde aanduiding. Ook rembours was mogelijk. Hierbij moest de ontvanger betalen. voor het geleverde product.

Brievenbus TNT post

Waar komt de R vandaan?

De R betekend Recomandé en komt uit het Frans wat betekend aanbevolen. Uiteindelijk krijg je zekerheid dat je brief of pakje zeker is ontvangen. Wilde je de brief  of het pakje verzekeren dan kon dit ook aangegeven worden met een waarde aanduiding. Een andere optie is een aangetekend stuk met remboursement. De ontvanger moest op het moment van afleveren door de postbode het verschuldigde bedrag betalen aan de postbode.

Wilde je ook dat het pakje of brief er snel was dan kon dit ook door er een aangetekend expres stuk van te maken.

Aangetekend met waarde
Aangetekende post

Heden ten dage wordt het pakje gewogen en wordt dit voorzien van een stikker met een barcode. Op de site van PostNL.nl kun je de barcode met postcode invoeren en je volgt zo de zending tot en met het aflever moment en de handtekening.

Zelfplakkers.

Ook bedrijven konden zelf deze strookjes plakken. dit bedrijf leverde de post gefrankeerd en voorzien van het aantekenstrookje af bij het loket of bij het zakenloket. Dan kreeg je het schrift waar alle aangetekende post in stond de volgende dag weer retour.

Zelfplakker