De vierzijdige geperforeerde aantekenstrookjes

De vierzijdige geperforeerde aantekenstrookjes

De 4 zijdig getande stroken werden vanaf 1907 t/m 1930 uitgegeven. De stroken bleven wel geldig en werden dan ook nog jarenlang gebruikt tot ze op waren. De 4 zijdige stroken werden in vellen van 250 stuks gedrukt. de vellen werden genummerd 1 t/m 250 en 251 t/m 500. Een uitzondering hierop zijn de hoofdkantoren van de plaatsen Amsterdam (1-1500), ‘s-Gravenhage ( 1-1500) en Rotterdam (1-2000).

Indien men gebruik maakte van een 2e loket voor het aannemen van aangetekende stukken werden er weer hogere nummers gebruikt. Amsterdam CS nam een bijzondere positie in; naast het openbare loket met strooknummers in de lage reeks, was er ook een interne dienst welke stroken gebruikte in de 50 duizend serie.
Firma’s die dagelijks meer dan 25 aangetekende stukken verstuurde konden de de beschikking krijgen over eigen aantekenstroken. Zo werd de wachtijd bespaart indien men de aangetekende post werd ingeleverd. Dit omdat het inschrijven van de aangetekende stukken al gedaan werd door de bedrijven zelf. In het begin waren het vooral banken die dit deden maar later ook grotere bedrijven. Deze aantekenstroken worden ook wel de zelfplakkers genoemd. Firma stroken vermelden alleen de postale afkorting van het hoofdpostkantoor. Stond er toch een aanvulling bij dan betrof het een bedrijf met een eigen postkantoor voor het personeel.
Zo zijn er 2 typen stroken 1 zonder een postale afkorting en 1 met een postale afkorting.

Het type 1 werd vanaf 1907 uitgegeven terwijl het type II vanaf 1919 (met de postale afkorting).

Vanaf 1921 staat het nummer geheel rechts
Voor de kleinere kantoren werden er onbedrukte vellen aangeleverd. Hierop kon het kantoor dan de plaatsnaam stempelen.
Soestdijk op Soest
Voor Soestdijk is het telegraafstempel gebruikt welk op de strook van Soest werd geplaatst.

Ook zijn er noodstroken van de 4 zijdig getande stroken. Net als gelegenheidsstroken en handgeschreven stroken. Vanaf 1930 werden de aantekenstrookjes 2 zijdig getand op rol aangeleverd.

Nijmegen
Dit betreft een Eindhovense druk. Deze stroken werden van 1945 uitgegeven. En voor zover bekend zijn er van de plaats Eindhoven geen strook bekend is van dit type. Meer vindt u hier